fredag 4. mars 2016



På 90 tallet var jeg ivrig innen miljø, og noe av  tankegangen var å ta vare på naturen og ressursene.

 

 

 

Det å ta vare på regnskogen er ikke nytt, ei heller stans ørkenspredningen.



Det ble arrangert  plante- salg for å stanse ørkenspredningen, jeg har fortsatt 3 grantre som jeg kjøpte for å "plante et tre" for å ta tilbake jord fra ørkenen. Jeg var en del av tiden og handlet i tråd med det som ble forventet at en skulle være med på.



Et annet miljøtiltak var hjemkompostering av mat og hageavfall, noe som skøyt fart blant miljøbevisste på midten av 90 tallet og jeg var en del av denne bevegelsen. På Nes var det Nes Hagelag som var pådrivere i komposteringsprosjekter og det manglet ikke på entusiasme i laget som hadde ca 125 medlemmer på det meste. Det var kurs i kald og varm kompostering som var ganske omfattende, binger ble kjøpt inn og kommunen var en sentral medspiller.


Så gikk nå tiden og staten kom med et forslag som skulle være svært miljøvennlig, nemlig diesel bil  ! Den skulle være det fremste for alle som var miljøbevisste. Bilen ble bestilt og diesel prisen gjorde at en fikk halvert kostnaden ved jobbkjøring og det var jo en vinn vinn situasjon, men etter 6 måneders venting fikk jeg bilen og da var dieselprisen steget til det dobbelte og jeg følte meg ganske snytt for gevinsten jeg trodde jeg skulle få uteble, men jeg var da tross alt miljøbevisst !
Men hvor lenge var Adam i paradis ?
Dieselbilen ble over natten miljøverstingen, og jeg som trodde at jeg var blant dem som skulle være miljøbevisst, var over natten blitt et «miljøsvin».
Men miljøvernerne var ikke fornøyd med å ta bare dieselbilene. Plutselig var det ikke noe særlig å kjøre olje dreven bil i det hele tatt, med utslipp av co2, fremlagt som den største folkefienden som vil sørge for en global oppvarming.
Så var det diesel, det skulle være mye bedre å kjøre på biodiesel, noe som skulle gi en annen uttelling av co2 kvote. Det viser seg at biodiesel utvinnes fra planter som fortrenger regnskogen, da begynner frustrasjonen å bli komplett.

Når en ser tilbake fra 90tallet, frem til i dag, og de ting en har vært med på, så kan en lure på hva bestemmende myndigheter bruker av forskere og rådgivere.
Det kan virke som det er rådgivere/forskere som er mer lobbyister for diverse selskap enn å være seriøse i sin jobb.
Det blir gjennom endret fokus satt i verk salg av produkter som såkalt skal være miljøvennlige, men i ettertid ser det ut til at de driter i miljøet, det eneste som teller er å vinne i selskapskampen for å sikre kortsiktig økonomisk vinning.

Ikke lett å være miljøvennlig …..

søndag 21. februar 2016

Fremtidsutsikter !


 

 

I Dagbladet kan en lese om fremtiden, http://www.tv2.no/nyheter/8045463/ 

blir dette en del av realiteten eller ....




Menneskes trang til endring og utvikling har vert drevet av økonomisk vinning og trangen til rask kapital.
Med dagens stagnasjon innenfor mange områder, vil det være naturlig at de som er drevet av trangen til å styrke egen kapitalvekst ser på andre og nye muligheter for utvikling av ideer og tankemåte, ønske å gjøre det umulige mulig ved å skape nye markeder og derav en ny vekst.

Den tradisjonelle jordnære menneske som skapte sitt levebrød av det som vokste på marken har han utspilt sin rolle ?
Når en ser tilbake på hvordan folk livnærte seg for 100 år siden, var de fleste sysselsatt i eller i nærheten av landbruk og produksjon av mat.
Den industrielle revolusjon skapte en ny fremtid for alle, nye produkter endret levesett og mange duppeditter som alle ser på i dag som en nødvendighet bidro til en eksplosiv økonomisk vekst.

Har utviklingen gått for fort ?
Hva mistet vi på veien?

Det kan stilles mange spørsmål om det som har vært, men vi kan ikke løpe fra livet vi er fanget i, det må leves og tiden som har vært kan ikke endres. Dette gjør at det letes etter nye muligheter for å skape vekst, som kan bringe menneskeheten videre i tidsreisen.
Månelandingen skapte en ny tidsalder i informasjonsteknologien og ved masse produksjon av datamaskiner tilpasset et moderne samfunn. Det gav muligheten til effektiv produksjon og utvikling og et nytt levesett ingen hadde kunnet tenkt seg eller sett rekkevidden av for 100 år siden. Ved å bruke all den nye vi i dag har utviklet og forsket på kan menneskene stå ovenfor en ny tidsalder i kampen for å finne nye produkter og inntjeningsmuligheter.

Hvordan blir da fremtids verdenen?

Verden blir kaldere og kampen for egen utvikling og økonomisk vinning blir skjerpet. Kampen for å ha tilgang på verdens ressurser vil bli intensivert. Blir dette tidsalderen for erobringen av verdensrommet, ved flere prosjekt for å finne og bosette andre planeter. Flyvende selvkjørende biler, roboter som overtar produksjonen, endrede bosettingsmønster og større forskjell på fattig og rik.

Hvordan burde fremtiden bli ?

Mennesket er ressursen og det er menneskers liv som skal leves også i fremtiden. Skal en få en fremtid som tar vare på alle, må verdens ressurser fordeles på en bedre måte enn i dagens verden og utviklingen må gå i et tempo som fremmer menneskeheten og ikke enkeltindivider som er ute etter egen kortsiktig vinning.

søndag 14. februar 2016

Naturen en vitamininnsprøytning !

Ingenting er vel bedre enn å ta en tur ut i det fri, nyte stillheten og roen som en tur på ski kan gi.
Når et perfekt skispor ligger der og venter på å bli brukt, skiene er perfekt prepparert og en kan gå i egne tanker å bare nyte naturen, hva kan være bedre, men hvor er spora etter dyra ?
En fuggel kan komme streifende, men andre dyr er ikke å se, stillheten har sin pris i de tilrettelagte løypene.
Hva med de som roper etter denne stillheten, retten til å oppleve naturen, stillheten og dyra som naturlig burde vært i området!
De såkalte "naturforkjemperne" som suser i tilrettelagte skispor og ønsker seg stillhet uten en lyd får jo det de er ute etter, men den ultimata opplevelsen får de ikke, den finnes ikke i de tilrettelagte løypene det folk ferdes i kø hele dagen, den naturlige idyllen finnes når du selv går på steder som er uberørt av skigåere.
Vandre innover en gammel skogsvei, se sporene etter hare, elg, rådyr, hjort, rev og andre dyr som har sit naturlige tilholdssted i villmarken. Stoppe opp på et hogstfelt og se alle dyra som har vært innom for å få litt godsaker som hogst gir, friske skudd som har vært for høyt oppe, nå kan de beite på hogstflata.
Men det er bare spora du ser, dyra ser du ikke når du trasker innover, du kan høre lyden av og til av noe som blir skremt opp men ikke noe annet.
Det som er det rare er at når en tar snøskuteren "verstingen" til "naturelskerne" så kan du plutselig få se hva som finnes i skogen. Dyra er ikke redde motoren som kommer, det er ikke som den jaktende jegeren som kommer snikende stille, og de må vokte seg for, denne lyden er forbundet med noe som bare kommer og går raskt forbi og ingen fare, noe de har kontroll på hvor er. Dyra er ikke lenger så på vakt, en kan komme seg tett på og få en flott opplevelse av å få nærkontakt med dyra i naturen. Hvem har ikke kjørt bil å sett en elg stå i veien, den kikker nesten ikke opp, den føler ikke frykt av motorlyden den beiter videre, men åpner du et vindu og prater rykker de til og forsvinner.

Så du som gjør krav på stillheten i naturen i tilrettelagte løyper, og som uforstyrret kan suse innover i naturens flotte eldorado, uten tanke for de dyra du fortrenger fra territoriet løypene går, du sier du er "naturverner" tar vare på miljøet og naturen.

Så kanskje det ikke er så ille med tilrettelagte løyper for motorisert ferdsel for å få den ultimate naturopplevelsen, når du skrur av motoren på bålplassen og koker kaffen på bålet, kan en nyte utsikten og stillheten og sitte å fundere over livets underfundigheter.






lørdag 2. januar 2016

Tanker og spørsmål rundt viktige miljø valg.

Har ofte lurt på hva som er rett når det gjelder det som blir skrevet om dagens miljø?
Hvem har rett når det gjelder CO2, hva betyr co2 for dagliglivet ?

For å gå inn i CO2 spørsmålet bør en vite hvilke sider CO2 påvirker i vår atmosfære.

1. For å ta planteveksten først, så må alt planteliv ha CO2 for å vokse (fotosyntesen) https://bi2.wikispaces.com/Fotosyntesen
Planter opptar CO2 som en del av det nødvendige for å vokse, jo mer CO2 jo bedre vekst på planten, i drivhus blir CO2 nivået høynet for å få en kraftigere vekst, og en del av avfallsstoffer fra planteproduksjon er oksygen dyrelivet trenger for å leve.
Et spørsmål blir da, hvorfor vokser ikke plantene seg større og kraftigere i dag hvis CO2 nivået er høyere ?

2. Atmosfæren er laget rundt jorda som gjør at liv kan eksistere, dette laget er det mange er opptatt av og snakker om: drivhuseffekt som vil skape en global oppvarming, og da spesielt på CO2 som den farligste gassen, men ser en utenfra så er CO2 den viktigste gassen for at vi ikke skal bli grillet, da co2 avviser mye av solas varmestråling, og spesielt under solutbrudd er det en viktig faktor for at jorda ikke skal bli grillet, da den tar vekk over 90% av varmestrålingen fra sola, som på dager det er overskyet synker temperaturen, mens på klare dager steiker sola. Jo mindre CO2 i atmosfæren jo kraftigere stråling fra sola varmer opp jorda.

Så mitt synspunkt på CO2 hysteriet er å stoppe hugging i regnskogene, (jordas lunger) og plante til i ørkenområder, det vil gi økt opptak av CO2  mer vann blir da bundet i planter og jordsmonn og havet vil holde seg konstant .


Gasser i atmosfæren:
http://www.nilu.no/Nyhetsarkiv/tabid/74/CategoryID/102/NewsId/133/Klimagasser-pa-Zeppelin.aspx